Casa del Tibet

LA VANGUARDIA: Noruega declara el boicot al Dalai Lama

LA VANGUARDIA: Noruega declara el boicot al Dalai Lama

L'ambaixada xinesa ha exigit que cap ministre, o qualsevol altre representant oficial, saludi al Dalai Lama durant la seva visita a Noruega

Lectores corresponsales | 06/05/2014

Noruega declara el boicot al Dalai Lama

El Dalai Lama atiende a los medios de comunicación a su llegada a Sidney Paul Miller | Efe

Josep Coll

Josep Coll

Oslo (Noruega)

Un dels objectius primordials que es proposà portar a terme el govern conservador noruec en arribar al poder, després de guanyar les eleccions legislatives de la passada tardor, fou la normalització de les relacions polítiques i comercials amb la República Popular de la Xina, que foren congelades de forma unilateral per part de Pequin amb motiu de la concessió del Premi Nobel de la Pau de l'any 2010 al líder dissident xinès Liu Xiaobo. D’aquesta manera, la Xina demostrava la seva irritació pel lliurament d’aquell guardó.

Durant els passats tres anys i mig, Noruega ha intentat normalitzar aquesta situació, però Pequín sempre s’hi ha negat, exigint com a condició prèvia una disculpa formal del govern d’Oslo, per haver concedit aquell premi a Liu Xiaobo.

Ara s’acaba de produir un fet, totalment imprevist, que podria canviar aquesta situació: el Dalai Lama tibetà arribarà dintre de poc a Oslo en visita privada, per commemorar el 25 aniversari d’haver estat designat guanyador del Premi Nobel de la Pau, un fet que també ha irritat profundament al govern xinès.

Davant de l’anunci de la visita del Dalai Lama, l’ambaixada xinesa a Oslo ha exigit que cap ministre del govern noruec, o qualsevol altre representant oficial, el saludi durant el seu pas per aquest país. Ni amb la més malaltissa de les fantasies, s’hauria pogut imaginar que un govern noruec acceptés una claudicació ideològica d’aquest tipus, que és precisament el que ha succeït.

Aquesta decisió ha estat amplament comentada pels mitjans de comunicació, que la qualifiquen de claudicació davant de les autoritats xineses.

Amb la decisió de boicotejar la visita del Dalai Lama a Oslo, el govern noruec intenta acontentar als xinesos, amb la intenció d'encarrilar negociacions i arribar a una situació de normalitat entre ambdós països, no menys si es tenen en comte les perspectives de caràcter econòmic que es podrien obrir.

Ja en 2009, el llavors primer ministre danès, Lars Rasmussen, no va fer cas de les advertències de les autoritats xineses en contra la visita del Dalai Lama a Copenhaguen, que com a resposta immediata congelaren durant set mesos les relacions diplomàtiques entre ambdós països. Per solucionar aquell problema, el govern danès lliurà una “nota verbal” al xinès, declarant que s’oposava a la independència del Tibet. L’any 2011 tornà el Dalai Lama a Dinamarca, i no fou rebut per cap membre d’aquell govern.

Fa escassos dies, la reina Margrethe de Dinamarca ha visitat Pequín, acompanyada per quatre ministres, una important delegació comercial i el director del zoo de Copenhaguen. La visita tenia programada la firma de 40 acords i actes de diversa índole, inclosos dos exemplars d’ós panda gegants per aquell zoològic.

Tornant al debat que s’ha aixecat a Noruega, sobre el boicot del govern a la visita del Dalai Lama a Oslo, el diari Aftenposten publicava un comentari en lloc preferent, firmat per Kristoffer Ronneberg, titulat Els guardians de la doble moral en el que traçava diversos paral·lelismes. Recordava aquelles conegudes paraules del còmic americà Groucho Marx: "Aquests són els meus principis. Si no t’agraden, en tinc d’altres".

 

Data noticia: 
Wednesday, May 7, 2014
Type: 
Altres notícies